Petrklíč

Onehdá se mě někdo ptal na petrklíč. Je vhodný na vlasy? Pojďte se mnou odemknout jedno tajemství.

Petrklíč neboli prvosenka je bylinka, která se sbírá v dubnu a květnu, protože je chráněná, mohou se sbírat jen květy. Sbírají se květy prvosenky jarní i vyšší. Prvosenka jarní by měla vonět, vyšší ne. V mém okolí rostou oba druhy, ale nepřijde mi, že by jejich vůně byla rozdílná. Není intenzivní.

Petrklíč obsahuje mimo jiné ester kyseliny salicylové. Pokud nás tedy zajímá jen zevní použití petrklíče, vězte, že je to klíč pro krásnou pleť. Věřilo se, že “čistí” pleť. Nečistá pleť se otírala odvarem, nálevem z květů petrklíče. Bylinka má tudíž protizánětlivé účinky, neznamená to, že by vyčistila póry, ale její použití místo tonika, pleťové vody slibuje lepší pleť.

Stejně se pak dá použít i na problematickou pokožku hlavy. Prvosenka je vzácná, proto její účinky můžete využít ve společnosti jiné bylinky nebo bylinek. Já bych volila například jarní kombinaci kopřiva, bříza a petrklíč.

Pokud máte doma Velkého průvodce živou péčí, můžete si petrklíč připsat do poznámek. Petrklíč bych zařadila do zklidňujících bylin.