Proč zahodit šampon?

Šampony obsahují většinou nešetrné tenzidy

Většina šamponů na trhu obsahuje SLS nebo SLES. Levné tenzidy, které velmi dobře pění a čistí. Najdete je v mycích prostředcích na nádobí nebo na podlahu. Šampony tak mohou pokožku dráždit a nadměrně vysušovat. To paradoxně vede k rychlejšímu maštění pokožky. 

V praxi to znamená to, že váš oblíbený šampon je schopen umýt mastnou pánev po smažení řízků. A to dokonce i pokud už si kupujete nějaký šetrnější. Pokud si říkáte nene, to není možné, doporučuji vyzkoušet.

Oproti tomu živá péče, mytí vlasů bez šamponu dokáže také vlasy umýt, ale s tím, že nenarušuje rovnováhu pokožky.

V šamponech jsou konzervanty

Na prvním místě však v tekutém šamponu není tenzid, ale voda. Tam, kde je voda, tam je život. A ten není v šamponu úplně žádoucí. Mikroorganismy by se mohly množit. To by mohlo vést k podráždění pokožky nebo ke kožním onemocněním. Proto jsou v každém tekutém šamponu konzervanty. Musí tam být. 

Konzervant nemusí být v šamponu jeden, může tam být více látek, které dohromady fungují. Pomocníci hlídají, ustalují pH výrobku, tak aby se tam žádnému mikroorganismu nedařilo. Doslova a do písmene je tento usmrcen při kontaktu. Ano, konzervant je jed a to nejenom pro mikroorganismus, ale i pro nás.

Nám neublíží občasný kontakt s ním, ale ten pravidelný, obzvlášť pokud používáme klasické výrobky. Mluví se o kumulativním efektu. No, prostě se to sčítá…někdy nám tělo řekne dost svojí alergickou reakcí.

Konzervanty mohou být i velmi šetrné a to v přírodních šamponech. V těch tuhých nemusí být vůbec.

Živá péče nepotřebuje žádné konzervanty. Některé věci používáme čerstvé, jako žloutky a některé sušené, třeba bylinky.

Kde najdete informace o živé péči? Mytí vlasů bez šamponu?

Slyšíte o živé péči poprvé? Pak můžete kouknout na můj první blogový článek. Pokud už trošku o živé péči víte, mrkněte na stránky k Hance Moneam, která spojení živá péče vymyslela. Živá péče dnes směle nahrazuje anglické spojení no poo, oboje znamená mytí vlasů bez šamponu. Avšak živá péče je něco víc. Propracovaný systém péče o vlasy, která je vědomá.