Jak najít opravdu šetrný šampon

Co očekáváte od šetrného šamponu? Aby byl přírodní? Bio? Non toxic? Low poo? Chcete aby splňoval CGM parametry? Co to pro vás znamená? Co vám ve složení vadí a co už ne? Musí být v přírodním šamponu jen samé přírodní věci? Kolik složek v bio kvalitě musí být v bio šamponu? Jak poznám non toxic? Low poo nesmí obsahovat sulfáty? Je CGM vždy šetrná? Nebo může být i škodlivá?

Přírodní a bio šampony

Přírodní šampon může být napsané i na lahvičce plné nechtěné syntetiky, není zákonem ošetřené, co v přírodním šamponu může být a co nemůže. Bio je na tom velmi podobně. Věřte ale, že pokud v lahvičce přírodní složky jsou, výrobce to určitě bude dávat nějak najevo. Nejčastěji tím, že si zajistí certifikát. Například CPK bio, Ecocert, BDIH a mnoho dalších. Každý úřad, který vydává tyto certifikáty má svoje pravidla. Pro přírodní kosmetiku jsou docela přísné a je to v pořádku.

Namátkově například česká certifikační značka  –  Certifikovaná přírodní kosmetika –  zkratka CPK zaručuje, že výrobek není zdraví škodlivý. Výrobek musí obsahovat přírodní suroviny, které jsou sbírány či pěstovány ekologicky. Výrobky s tímto certifikátem neobsahují ropné deriváty, nešetrné konzervanty, syntetická barviva atp. Některé certifikáty určují i kolik procent musí mít výrobek bio složek, pokud se prezentuje jako bio. Každá společnost má parametry nastavené jinak.

Certifikáty jsou skvělým pomocníkem, každá společnost má svoje parametry, některé přísnější, některé méně. Není to nic ustáleného, jednotného, ale pro laika, jako jsme my, kdo nemáme chemické vzdělání, to je dobrý odrazový můstek, v jakých řadách svůj produkt ulovit.

Pokud vás složení zajímá detailněji, je možnost hledat na internetu, nebo objevovat Tajemství kosmetiky s Vítem Syrovým.

Co je nejšetrnější?

Low poo, non toxic a CGM (curly girl methode) bych popsala jako směry, kterými se můžeme vydat, pokud chceme o vlasy pečovat šetrně. Momentálně mi přijde, že je nejvíce slyšet o CGM metodě, která respektuje kudrnaté vlasy a s velkými úpravami lze aplikovat i na vlasy vlnité. CGM výrobky ale nemusí být šetrné. Často v nich jsou obsažené velmi nešetrné konzervanty a například kvartérní sloučeniny. To jsou látky, které mohou dráždit pokožku a navíc zanechávají na vlasech film. Přesto jsou tyto šampony nazývány jako low poo. Přitom tento anglický název naznačuje, že low poo by mělo být šetrné, s nízkým obsahem syntetických látek. (Pokud neumíte anglicky, dejte si slovo poo do překladače.)

Pro CGM je důležité mimo jiné, aby takový šampon neobsahoval sulfáty ( tenzidy, které pění, myjí vlasy). Dokonce ani coco sulfát, který je jeden z šetrných sulfátů. Ovšem zároveň vás tato metoda nabádá, abyste provedli občas tzv. hloubkové mytí, kde se mohou objevit nešetrné tenzidy a to dokonce i sulfát.

Low poo tedy může být šetrné, nemusí obsahovat škodlivé látky ani syntetické konzervanty a zároveň může dokonce splňovat i CGM parametry . Osobně ale nevidím důvod, proč z šetrné péče vyřazovat šampon s cocosulfátem. Pokud máte rovné vlasy a nebo jen mírně vlnité, bude vám častější použití tohoto tenzidu s velkou pravděpodobností vyhovovat. Low poo označení se tak někdy používá pro všechny šetrné šampony, což je správná cesta.

A co non toxic? Pokud chcete aby byl výrobek opravdu non toxic, netoxický, musíte sledovat nové výzkumy, hledat třeba i jen náznaky toho, že by některá látka mohla být potenciálně toxická. Pokud máte v šamponu takovou látku, není non toxic. Non toxic je low poo dovedené k dokonalosti a když chcete, tak může splnit i CGM požadavky. Ať ale nevyzdvihuju jen potřeby vlnitých a kudrnatých vlasů, najdete samozřejmě i produkt, který bude sedět jemným nebo hustým, dlouhým i krátkým, barveným i nebarveným vlasům. Ovšem non toxic směr vždy dává přednost co nejpřírodnější variantě…

Moje neochota věčně zkoumat složení mě dovedla k nejšetrnější péči. Té živé. Myju si vlasy bez šamponu bylinkami, jílem nebo třeba moukou. Nemusím zkoumat složení. Vím, že ve svém “šamponu” syntetické látky nemám. Je to cesta a ne každý se na ní vydá hned, pokud ale chcete, přijměte pozvání, ráda vám ukážu cestu pro vaše vlasy.